Бюджетната комисия одобри на първо четене по-ниско ДДС за ресторанти и книги

Идеята за промяна в ставката още в самото начало не получи подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов

20.05.2020 | 17:21 Редактор: Александра Иванова

Бюджетната комисия в парламента даде зелена светлина на промените в Закона за Данък добавена стойност. Всички парламентарни групи внесоха свои предложения, но одобрение получи единствено идеята на ГЕРБ и Обединените патриоти.

В отсъствието на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и финансовия министър Владислав Горанов депутатите от ресорната комисия приеха  предложението за намаляване на ДДС от 20% на 9% за ресторантите и книгите.

Още в началото против идеята се обяви финансовият министър Владислав Горанов. Думите му бяха потвърдени и от критичен доклад на ведомството, според който ударът върху бюджета ще е в размер на 1,8 млрд. лева по-малко. 

От финансовото ведомство заплашиха, че ако за едни ДДС бъде намалено, за останалите - ДДС може да се увеличи на 24%, а данък печалба на 18%. От своя страна ресторантьорите обявиха, че имат подготвен вариант с който да помогнат дупката в бюджета да бъде запълнена. 

"Това, което ние предлагаме е вдигане на минималната работна заплата от 610лв. на 810 лв. Тази разлика ще покрие предвидената загуба. През 2020г . дори и със старата ставка няма да е като през 2018-2019 г.. Другото е всяка фирма, занимаваща се с туризъм да се регистрира веднага по ДДС", обясни председателят на асоциация на заведенията Ричард Алибегов. 

Голяма част от депутатите също не се съгласиха с отправените критики от финансовото министерство.

"Въпросът какви ще са загубите е подвеждащ. Има само две страни в ЕС, които нямат диференцирано ДДС. Това щяло да нанесе загуби на бюджета. Как не носи загуби за Франция, Италия, Германия и Испания? Само на Северна Корея и на България. Интересно как става това", коментира депутатът от БСП Румен Гечев.

А според председателят на НФСБ Валери Симеонов това е масова практика.

Ще има и още промени за бизнеса. От 1 юли работодателите ще могат да наемат и безработни по схемата 60/40. Това стана ясно от изявление на социалния министър Деница Сачева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК