Между 5 и 10 лв. за килограм череши – какво казват търговците?

Експертите не отчитат по-високи цени при основните потребителски стоки

21.05.2020 | 18:25 Редактор: Наталия Тотева

От борсата до пазарите на дребно  – цената на черешите се покачва двойно. Към момента килограмът от първата реколта за сезона струва между 5 и 10 лв. Какво е обяснението за драстичното поскъпване?

Срещу 10 лв. може да закупите един килограм свински котлети.. или същото количество от първите за тази година череши. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) обясняват високите цените на плодовете с по-слабото предлагане. 

"Към момента имаме много малко предлагане, съответно по-високи ценови равнища. В рамките на 7-10 дни ще имаме стабилни цени", каза председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

Проверка на Bulgaria ON AIR сочи, че цената за килограм череши в столицата варира според локацията.

Често се налага хората да обикалят в търсена на по-добра цена.

"В квартала е 8 лв. килограмът, тук я пробвах, сладка е, хубава - за 2,60 лв. Много голяма разлика", каза гражданка

А от борсата до пазара цената на плодовете се увеличава 2 пътиТърговците обясняват високата цена за килограм череши с грижите, които са необходими за отглеждането на качествен продукт.

Експертите не отчитат повишаване на цените за основните потребителски стоки в периода на извънредното положение. 

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
КИРО ТУЛУПА
преди 3 години
ЩО ДА НЕ ГИ ПРОДАВА НА 8-10-лв?КАТО ИМА КОЙ ДА КУПУВА , И НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПРЕДЛАГАНЕ ... КЪВ Е ПРОБЛЕМА??!НЕМА ЕВТИНО!ЕВТИНОТО Е У ТВОЯТА ГРАДИНА...ХА,ХА,ХААААААААААААА Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ако това да го купиш на 2,80 , а да го продаваш на 8 не е отвратителна спекула, не знам какво е. Това е и с повечето земеделски продукти. После идвали скъпо българските продукти... Еми идват, заради прекупвачи като тези! Сигнализирай за неуместен коментар