Прогноза: Конфликтът между Радев и Борисов ще се задълбочи

Според проф. Антоанета Христова кризата с Ковид-19 е изиграла лош номер на опозицията

20.05.2020 | 21:42 Редактор: Ивет Арабова

Президентът Румен Радев обяви, че ако той управлява страната, нямало да се краде толкова много. Премиерът Бойко Борисов отговори на изявлението на държавния глава и каза, че никога не си е позволявал такъв тон и квалификации. Става ли все по-жестока войната между институциите?

"Много отдавна е мината границата. Когато говорим за норма в политическото говорене, това предполага култура, в която опонентът може да изговори позитивите на този, който вижда като опозиция, и да може да каже своите аргументи и да докаже, че има капацитет да бъде алтернатива", каза в eфира на "Денят ON AIR" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Тя добави, че е трудно Радев да говори за политически проект, тъй като му остава доста време начело на държавата като президент.

"Тази конфигурация в момента не му създава самочувствие, Радев не намери мястото си до момента. Президентът в момента играе в полза на политически партии. Ако не беше така, той щеше да открие ролята на балансьор, за да успокоява този лош тон, а не да бъде причина за него", отбеляза политическият психолог в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея се разместват позициите на институциите, като в същото време се дава среда за малки, несигурни формации да създават шум в системата.

"За първи път България постави значими теми, свързани с професиите. Вместо да говорим за реформи, ние потъваме в скандали и размяна на реплики. Ще се задълбочи конфликтът. Доказа се, че колкото и да бъдат предупреждавани през различни експерти, основните играчи, не го взимат предвид. Президентът ще продължи да бъде настоятелен, атакуващ - това е просто личност, характер или мотивацията му за реванш е много силна", прогнозира проф. Христова.

По думите ѝ кризата с Ковид-19 е изиграла лош номер на опозицията.

"Ковид-19 постави в ръцете на правителството една много силна карта и забави подготвяната предизборна кампания с 2-3 месеца. В момента сме в старт на една ожесточена предизборна кампания", коментира проф. Христова.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Права е професорката - "Много отдавна е мината границата. Когато говорим за норма в политическото говорене." Сигнализирай за неуместен коментар