Влизането с матура в СУ разбуни духовете, заговори се за дискриминация

От МОН обявиха, че удължават срока, в който може да се подаде заявление за явяване на третата матура

19.05.2020 | 19:04 Редактор: Юлия Христова

Без кандидатстудентски изпит, но с матура ще бъдат приемани студентите в повече специалности на Софийския университет тази година. Това е категоричното решение на най-старото учебно заведение в страната. От Министерството на образованието също заявиха: матурата била достатъчно надеждна, за да се влезе в Алма Матер.

До това решение се стигна след заседание на академичния съвет на Софийския университет. Студентите, които са били приемани в университета през изминалите години с кандидатстудентски изпити, възроптаха, а част от тях се почувстваха дискриминирани

От Алма Матер са категорични: "Не съответстват на истината внушенията, че приемът с оценки от държавните зрелостни изпити в специалност "Право“ ще снижи нивото на приетите. Когато от 1000 кандидати бъдат приети 300, това са винаги първите 300 класирани, независимо дали са класирани с изпити, организирани от Университета или с държавните зрелостни изпити, организирани на национално ниво. В този смисъл формата на изпита и баловете не са от значение – броят на кандидатите и на приетите се запазва, следователно приемът в специалност "Право“ е точно толкова труден, колкото и в други години".

От студентския съвет също излязоха с позиция. Според тях изпити можело да има, но при строги мерки. 

От Министерството на образованието днес обявиха, че удължават срока, в който може да се подаде заявление за явяване на третата матура. Тя ще бъде необходима на бъдещите студенти, които са предвиждали да кандидатстват с изпит по предмет, различен от двете задължителни матури. Според МОН университетите заложили на прием с матура, тъй като през последните години именно тя се утвърдила като изпит. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
СУК
преди 3 години
Влизането в СУ /средно училище/ е безмислено без матури. Сигнализирай за неуместен коментар