Уникална операция даде шанс за второ дете на пациентка в МБАЛ "Надежда"

Методът лапароскопия с диоден лазер не се прилага никъде другаде в света

18.05.2020 | 11:27 Редактор: Александра Иванова
Уникална операция даде шанс за второ дете на пациентка в МБАЛ

Екип от водещи акушер-гинеколози в столичната МБАЛ "Надежда" извърши уникална операция с диоден медицински лазер. Д-р Георги Стаменов и д-р Ваня Атанасова отстраниха 19 миоми на пациентка и ѝ дадоха шанс да има второ дете.

Пациентката Миглена Андреева е на 39 години и живее и работи в Германия. Там ѝ поставят диагноза и казват, че има 24 миоми и единствената възможност за лечение е отстраняване на матката. Тя отказва, защото иска да има и второ дете. 

Специалистите от МБСЛ "Надежда" работят по иновативен метод от две години – лапароскопия с диоден лазер. От лечебното заведение съобщават, че методът не се прилага никъде другаде в света.

"Хирургичната интервенция е изключително прецизна и точна, много по-бърза, по-щадяща и съответно по-безопасна за жената. А това е от съществено значение за пациента, който има по-кратък престой под анестезия, минимално нараняване на тъканите и намалена кръвозагуба, което осигурява бързо възстановяване", се казва в съобщение от болницата.

Изследванията показват, че миомите са 19, а не 24 и на 30 април д-р Стаменов и д-р Атанасова отстраняват всичките 19 от матката на Миглена за 2 часа. На следващия ден пациентката се чувства отлично и вече се движи активно. Акушер-гинеколозите в "Надежда" са оптимисти, че мечтаната втора бременност за Милена може да се случи. 

Миомата представлява доброкачествено туморно образувание при жените, което е хормонално зависимо. Статистическите данни в световен мащаб сочат, че всяка втора или трета жена страда от това заболяване, като в част от случаите може да бъде безсимптомно. То обичайно води до репродуктивни затруднения и високи нива на стрес при жените.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години