Турция ще пропуска свободно български граждани за лечение

Това ще бъде възможно от 20 май

16.05.2020 | 16:56 Редактор: Наталия Тотева
Турция ще пропуска свободно български граждани за лечение

От 20 май 2020 г. Турция ще пропуска свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници, с до двама придружители без да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Това съобщиха от Министерството на външните работи на Турция с нота, изпратена до посолството ни в Анкара.

Така, след решение на турското Министерство на здравеопазването, отпада необходимостта от индивидуално искане за разрешение по дипломатически път за всеки един случай на лечение в Турция.

Пациенти в Турция ще бъдат приемани в областта на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирургия, хирургическата онкология, медицинската онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи и трансплантацията на костен мозък.

Гражданите, които се нуждаят от лечение,  ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара Есенбоа. По суша те ще могат да влизат през България от ГКПП „Капитан-Андреево-Капъкуле" и през Грузия - през ГКПП "Сарп".

При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се извършват PCR тестове за Ковид-19 срещу заплащане.

Пациентите, които ще бъдат приемани, ще бъдат регистрирани в системата за проследяване на пациенти на компанията "Международни здравни услуги" към турското здравно министерство (USHAŞ) и след предварително одобрение ще бъдат изпращани писмени разрешения до съответните звена. Информацията и документите, поискани за предварително одобрение, ще бъдат публикувани от USHAŞ.

Облекченията за приемане на граждани за лечение в Турция освен за български граждани, важат и за граждани на Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Румъния.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК