Турция отваря границите си с България на 1 юни?

Съседката ни постепенно ще предприеме разхлабване на въведените мерки

14.05.2020 | 15:51 Редактор: Искра Ангелова
Турция отваря границите си с България на 1 юни?

Границите на Турция с България и Гърция може да бъдат отворени на 1 юни в зависимост от развитието на епидемичната обстановка с коронавируса, съобщават турски медии, но официална информация по въпроса все още липсва.

Според изнесената информация в редица турски медии границите с България и Гърция може да бъдат отворени от 1 юни, въпреки че Турция смятала да отвори от 15 юни границите си за пътници от страните, в които заразата с Ковид-19 е под  контрол.

Електронният вестник "Дувар" обаче посочва, че разпространеният план за нормализация на живота с логото на президентството, на който медиите, публикували информацията се позовават, не е с потвърдена автентичност.

Документът не може да бъде открит на нито един официален уебсайт и толкова подробен "нормализационен план" не е бил официално обявяван, съобщава БНР.

Известно е, че работна група, оглавявана от турския вицепрезидент Фуад Октай разработва стъпките, които Турция постепенно ще предприеме за разхлабване на въведените срещу новия коронавирус мерки.

По-рано властите обявиха основните параметри на план от 4 стъпки за връщане към нормален живот. Първият етап ще трае до края на религиозния празник Рамазан Байрам на 26 май. Вторият период ще започне от 27 май и ще продължи до 31 август. По време на него ще бъдат възстановени почти всички услуги, включително и вътрешните и международните полети.

Третият етап ще продължи в периода 1 септември - 31 декември, а четвъртият ще започне от 1 януари 2021 г.

Впоследствие източници от Директората по комуникациите на турското президентство, цитирани от турската платформа за опровергаване на фалшиви новини "Тейит", заявиха, че каченият в различни сайтове, "УотсАп" групи документ е чернова. Стъпките по плана за нормализация на живота в Турция ще бъдат обявени от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ако ще бе, не сме се юрнали. Сигнализирай за неуместен коментар