Хотели в Сандански отварят с ограничен персонал, разходите са огромни

Общината обмисля допълнителни мерки за стимулиране на бизнеса

16.05.2020 | 15:47 Редактор: Наталия Тотева

С ограничен персонал и на ръба на фалит хотелите в Сандански започнаха да отварят врати. Тече трескава подготовка за покриване на критериите за безопасност. Очакват се и първите туристи следващия уикенд.

В този хотел в Сандански приготовленията са в ход от няколко дни.

"Не успяхме да спазим всички мерки, препоръки и изисквания, предписани от Министерството на туризма. Стремим се да вървим в посоката да отворим следващия уикенд, когато има 3 празнични дни", заяви секретарят на Сдружението на хотелиерите и туроператорите в Сандански Георги Митрев.

Дотогава всички предписания от Министерството на здравеопазването, описани в 19 страници, трябва да бъдат изпълнени. Резервациите вече започват. 

"Много почистване, много дезинфекция, поставяне на предпазни прегради навсякъде, за да няма допир с гостите. Изискванията наистина са много", допълни Митрев. 

Хотелите трябва да подсигурят на гостите си кетъринг по стаите, за да няма струпване в ресторантите. Засега загубите за огромни, а персоналът съкратен поне на половина. От общината се надяват туризмът да се съвземе. 

"Една част от тях все още търсят икономическата логика на отварянето на този обект, защото наистина разходите са огромни. Рано е да правим изводи относно икономическото състояние и това дали туризмът може да върне старото статукво. Определено няма как да стане, това не е еднократен акт, това е дълъг процес", смята кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Община Сандански обмисля допълнителни мерки за стимулиране на туристическия бизнес. Засега намалени са наемът на тротоарните и общински площи, както и туристическата такса,

Вижте повече в репортажа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Доран
преди 3 години
То ако има гости в хотелите все някак ще се наредят нещата. Ако гости няма, обаче, сме за мустака... Сигнализирай за неуместен коментар