Хотелите в Слънчев бряг няма да отворят при карантина за чуждите туристи

Не може да се разчита на това българските туристи да спасят сезона, категорични са от бранша

14.05.2020 | 19:10 Редактор: Александра Иванова

Хотелите в Слънчев бряг няма да отворят, ако не падне мярката за задължителна 14-дневна карантина на чужденците, които влизат в България. Това стана ясно по време на провелия се в Несебър Консултативен съвет по туризъм. Иначе най-големият ни курорт е готов да посрещне туристи, осигурени са дори средствата от Община Несебър за командироване на 68 полицаи от вътрешността на страната.

Хотелиерите са категорични, че не може да се разчита на това българските туристи да спасят сезона. 

"Не пуснат ли самолетите няма как да има сезон. Пуснат ли ги дори може да спечелим. Най-голямата ни конкуренция е Турция , Египет, Тунис. Като не може да се ходи там, само руснаците ще ги посетят. А тук ще дойде цяла Европа", подчерта хотелиерът Венелин Ташев.

Хотелиерите искат да отпадне и забраната за изхранване на туристите само на открито. Част от базите събират над 1000 туристи, които няма как да бъдат обслужвани само на тераси, които имат не повече от 100 места.

"Ол инклузив въобще няма да присъства или ще бъде изменен като услуга. Обслужването ще е от сервитьори, но това съответно ще оскъпи услугата, защото най- скъпата част от хотелиерството и ресторантьорството са кадрите", посочи Диана Колчева от "Клуб на хотелиера".

Заради мерките за сигурност трябва да бъде увеличен и броя на камериерките. 

"Ако до сега една камериерка обслужваше 12-15 стаи по стандарт, сега тя ще може да обслужва само 7, заради честата дезинфекция", допълни Колчева.

На 1 юни ще паднат бариерите и за Стария Несебър. Днес в града дори бяха забелязани азиатски туристи. Предвижда се да се засили и рекламата. Общината разработва онлайн платформа за резервации. 

"С тази платформа искаме да помогнем на бизнеса, за да може да промотира своите хотели. Там няма да се взимат комисионни, както резервационните други системи", обясни кметът на Несебър Николай Димитров.

Хотелиерите в Слънчев бряг ще искат ясни отговори за това как ще бъде организиран летният сезон от министър Ангелкова, с която ще се срещнат утре.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Повечето хотелиери там са мутри. Тях едно лято неработене не може да ги бутне както виждате. Изпраните парички ще ги хранят временно. Сигнализирай за неуместен коментар