Разрешиха трансплантациите, разходките в парковете - свободни за всички (Видео)

Ананиев обяви, че няма рязка промяна в развитието на болестта

13.05.2020 | 20:57 Редактор: Ивет Арабова

"Днес беше публикуван Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето. С него НС ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение, правителството, разбира се, се възползва", обяви на брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му няма рязка промяна в развитието на болестта и считат, че прилаганите досега мерки трябва да продължат.

"Правителството смята, че пандемията на Ковид-19 е тежка, извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. Внесох решение в Министерския съвет и той прие решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка", добави здравният министър.

Някои от мотивите за това решение са: Причинителят на заболяването с този вирус има неизяснен произход; Към момента механизмът и пътищата на разпространението му не са открити напълно; Научните среди не са не едно мнение за диагностицирането на заболяването; Заболяването се предава от човек на човек и води до тежко развитие; Огнищата на Ковид-19 са разпространени в цялата страна.

"Заповедите ще влязат от 00:00 часа на 14.05.2020 г., в тях няма нищо ново. Те са просто групирани и систематизирани. Разрешаваме трансплантациите и вече могат свободно да ходят всички в градските паркове. Не сме обсъждали днес дали ще върнем някои от мерките, ако има по 100 заразени на ден", изтъкна Кирил Ананиев.

Той посочи, че e министрите на туризма са имали онлайн съвет, в който са обсъждали общи правила, а ЕК насочвала към регионално решаване на тези въпроси. Ананиев бе категоричен, че не е съгласен с отпадането на 14-дневната карантина при влизане от чужбина.

"Няма нужда това да е безсрочно, в рамките на един месец може да се реши за удължаване или спиране на тази обстановка. Стана въпрос на заседанието на МС, че от гледна точка на туризма може би ще трябва да водим разговори с Гърция, Сърбия, Румъния и да имаме реципрочни правила", подчерта министърът на здравеопазването.

Стана ясно и, че Националният оперативен щаб ще обявява данни за заразените само един път на ден, като това е съгласувано с министър-председателя.

"На база на ежедневния анализ преценяваме къде може да затягаме и къде да отслабваме мерките. Преценихме, че можем да позволим подготовката на олимпийците ни за Токио, създадохме необходимите условия в базите, ще тренират в отделни зали", заяви министър Ананиев.

Ананиев отбеляза, че не се знаят всички възможни начини на разпространение на вируса - един от тях е по въздуха, което означава, че е възможно по пейките в парковете да попадне коронавирусът. "В заведенията персоналът е длъжен да направи дезинфекция на столовете и самата маса", каза още здравният министър.

"Няма да има разлика между чужденци, идващи у нас и българи, отиващи в чужбина на почивка - 14 дни карантина ще има за всички. Направихме план, предвиждаме да пуснем анкета до всички родители да видим каква е нагласата на всички родители да пуснат децата в градина и ясла, на базата на това ще вземем решение. След като се изследват в началото на откриването на детската градина, ще се наблюдава здравословното състояние и на децата и на персонала", допълни Ананиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК