Юрист за казуса с акциите на "Левски": Това е пиар ход

Според Александър Иванов джиросване не задължава получателят им да ги приеме

13.05.2020 | 18:37 Редактор: Ивет Арабова

В съобщение до медиите Васил Божков съобщава, че футболният клуб "Левски" е в тежко финансово състояние заради блокирането на компаниите, които го издържат.  "Прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов", пише в съобщение до медиите от "Нове холдинг" - собственост на Васил Божков.

Акциите бяха донесени в Министерския съвет от журналиста Сашо Диков. "Тука в телефона ми е обаждането от Васил Божков в 13 часа и 32 минути. Обади ми се от Дубай, за да ми каже: "Готов ли си, имаш ли желание да занесеш акциите на новия собственик на "Левски" Бойко Методиев Борисов", разясни Диков.

 

 

Премиерът Бойко Борисов отказа да приеме акциите на "Левски". "За да има прехвърляне на акции трябва да има волеизявление и от двете страни, очевидно едната страна не желае да ги получи, смятаме, че това е опит за политизиране на съдбата на "Левски", което не е редно, няма как премиерът на държавата да е собственик на който и да е клуб. Виждаме, че има желаещи да станат притежатели на тези акции, ако те не потвърдят желанието си, редно е те да отидат в привържениците на клуба", коментира министърът на спорта Красен Кралев.

Разнопосочни са коментарите на юристите. Според някои, независимо, че Борисов е отказал, това не го освобождава от собствеността върху акциите, след като са били джиросани.

"Той е притежател на акциите, но няма никакви права на акционер. Той притежава акциите, това е временно явление", коментира юристът Огнян Герджиков.

Според други обаче той не е задължен да ги приеме и следователно остават при сегашния собственик. 

"Джирото е едностранно, едностранна сделка, така че то си е породило ефекта, въпросът е дали неговият адресат, в случая премиерът, ще се възползва, а той заяви , че няма да се възползва. Без негова воля и съгласие нищо няма да се промени", посочи юристът Александър Иванов. Той определи ситуацията като пиар ход. 

Към момента единственият, изявил желание да приеме акциите на клуба, е баскетболният треньор на "Левски" Константин Папазов. "Аз не претендирам за себе си, но съм категоричен, че "Левски" е такава институция, че не трябва да се прави с нея шега", заяви Тити Папазов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК