Гешев иска доживотен затвор за дрогирани и пияни шофьори

Ако човек шофира с над 1,2 промила алкохол - да се конфискува автомобила, предлага той

12.05.2020 | 15:41 Редактор: Искра Ангелова

Доживотен затвор за шофьорите причинили катастрофа и смърт след употреба на алкохол. Тези промени в наказателния кодекс предлага главния прокурор Иван Гешев, след смъртта на журналиста Милен Цветков.

Предложенията за промени в наказателния кодекс идват на фона на няколко тежки катастрофи, последната тази след която загина журналистът Милен Цветков.

"С този пакет от мерки прокуратурата цели да постигне по-високо и ефективно разследване на транспортните престъпления, налагането на сурови наказания на всеки един, осмелил се да шофира след употреба на алкохол или наркотици, както и отнемане на МСП-та в полза на държавата", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Предложенията на главния прокурор предвиждат от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор при умишлено причиняване на смърт при катастрофа след употреба на алкохол над 2 промила.

Статистиката сочи, че годишно 6000 души шофират с над 1.2 промила, а около 2500 са заловени след употреба на наркотици.

"2 промила е състояние в общи линии не можеш да се контролираш ходейки, а какво остава да управляваш превозно средство", каза Владислав Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК