Иван Нейков: Кризата извади на повърхността доста неща от Кодекса на труда

Според него при нито една криза пазарът на труда не се е върнал в предкризисното си положение

11.05.2020 | 21:34 Редактор: Ивет Арабова

Правителството предложи увеличаване на минималното почасово възнаграждение за нощен труд. Идеята е той да бъде обвързан с минималната работна заплата.

"Поне от 5 години се говори на тази тема, доста е закъсняло. 13 г., откакто не е променяна тази надбавка, тя е 25 ст. на всеки час нощен труд. Увеличението сега изглежда впечатляващо - този 1 лев би трябвало да бъде въведен по-рано", каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му още "по-комична ситуация" в трудовото ни право е режимът на разположение, където възнаграждението на работника е 10 ст. на час.

"Има доста неща от Кодекса на труда, които кризата извади на повърхността. Това ще бъде един от добрите резултати от кризата", добави Нейков.

Според него въпросът не е дали ще се справим с безработицата, а кога и на каква цена. Бившият социален министър коментира, че с мярката 60/40 се запазва някаква част от работната сила, но трябва да се прецени дали това е достатъчно.

"Никога пазарът на труда не се е върнал при предкризисното положение, при която и да е криза. По-добре е да се готвим за ситуация, в която пазарът на труда ще иска други квалификации", посочи Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Безработните у нас вече са над 100 000. Как може да бъде подобрена мярката 60/40?

"Тази мярка вече си изигра ролята. Вече няма време какво да бъде променяно в нея. Трябва коректно да признаем, че тя помогна част от работните места да бъдат съхранени. Не трябва да разчитаме повече на нея", изтъкна Иван Нейков.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
25 ст. и 10 ст. това дори няма как да го изкоментира човекПълен абсурд! И неуважение и плюнка по труда на хората! Сигнализирай за неуместен коментар