Транспортният и спортният сектор са се възползвали най-много от 60/40

Над 120 00 работни места се очаква да бъдат спасени

29.04.2020 | 19:30 Редактор: Наталия Тотева

Очаква се да бъдат спасени над 120 00 работни места с помощта на държавната мярка 60/40. Фирми от 14 сектора кандидатстват по схемата. Най-много средства до момента са получили от "Център за градска мобилност". Ще могат да използват над 360 000 лв. за запазването на 950 служители.

"Това са основно хората, заети в обслужването на платените зони, скоби, контрольори, голяма част от касиерите по пунктовете, които са затворени към днешна дата – контрольорите в градския транспорт", посочи Димитър Дилчев от "Центъра за градска мобилност".

Освен в транспортния бранш, сред най-големите бенефициери на мярката се оказват и спортни дружества и футболни клубове. Шампионът "Лудогорец" е одобрен за субсидия от над 110 000 лв. 

"В интерес на истината съм получавал въпроси и от други собственици на футболни клубове и моят съвет към тях е бил да не участват в тази мярка", каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Въпреки съвета на финансовия министър от мярката се възползваха още няколко клуба като "Дунав", "Литекс" и "Ботев" (Враца). На фона на полученото от държавата, от "Лудогорец" обявиха, че ще направят дарение за региона на Разград.

"Звучи противоречиво да ползваш помощи от държавата, а в същото време да правиш дарения", добави още Горанов. 

Дали отпуснатата помощ действително е използвана за заплати на служителите ще проверяват от Инспекцията по труда и НАП. 

"Това изисква малко повече време, всички знаем, че общо взето заплатите се изплащат за предходен месец, така че малко по-късно това ще стане ясно и съответно – ще бъде обект на контролна дейност на отговорните институции затова", заяви главният директор "Услуги по заетостта" към МТСП Кремена Калчева. 

И докато за едни мярката 60/40 се оказа лъч надежда в икономическия колапс, други остават с неясно бъдеще. 

Знаете, че основно международните превози, случайните превози, превозите по т.нар. специализирани превози за ученици също са преустановени. По отношение на редовните превози  – голяма част също са преустановили дейност, защото там няма никакво финансиране, субсидиране или каквото и да било друго подпомагане. Това отбеляза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

От мярката са се възползвали още казино, туристически комплекси, културни обекти и частни детски градини.

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК