Жена с Ковид-19 роди здраво бебе в столичната АГ болница "Шейново"

Там бе открито отделение за бременни с коронавирус

10.05.2020 | 12:00 Редактор: Александра Иванова
Жена с Ковид-19 роди здраво бебе в столичната АГ болница

Жена, заразена с коронавирус, роди здраво бебе в столичната АГ болница "Шейново". Там беше открито отделение за пациентки с Ковид-19.

Директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев съобщи, че екипът му е добре подготвен да реагира при случаи на заразени бременни, предаде БНР.

"Това беше една пациентка, която постъпи по спешност и която имаше анамнеза, че е била болна. Ние я хоспитализирахме в този център, там стана раждането - тя трябваше да роди с цезарово сечение и там екипът, който я беше приел, прекара с нея 24 часа, докато излезе резултатът от PCR  теста. И така бяхме доста на тръни", посочи д-р Румен Велев.

Докторът съобщи, че след този случай е последвал подобен, с положителен IgG отрицателен и PCR тест.

"Вече добиваме някакъв опит и сме наясно как да действаме при подобни ситуации“, увери Велев.

Гинекологът успокои, че няма опасност за новородените да развият Ковид-19, ако майката е била носител на заболяването. Той съветва бременните, които нямат съпътстващи заболявания, да не се притесняват от усложнения от коронавирусна инфекция. 

"Нито една от пациентките, които са били с това придружаващо вирусно заболяване - при липса на съпътстващи заболявания, не развиват усложнения - нито те, нито техните бебета. А за бебетата това пък е абсолютно безопасно. Оказва се, че при деца до 9-10 годишна възраст в клетките няма рецептори, за които да се захване този вирус", обясни той.

Децата обаче могат да бъдат преносители на вируса.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Ето, затова им обясняват на бременните да не се шашкат - всичко е точно! Сигнализирай за неуместен коментар