За първи път излекуваха бременна от Ковид-19 с кръвна плазма

Лечението е приложено в италианската болница "Карло Пома"

24.04.2020 | 10:06 Редактор: Александра Иванова
За първи път излекуваха бременна от Ковид-19 с кръвна плазма

Бременна в шестия месец бе излекувана от Ковид-19 със "свръх имунизирана кръвна плазма". Лечението с кръвната плазма е приложено за първи път в италианската болница "Карло Пома". Там бе излекуван и първият поразен от коронавируса италианец. 

Бременната в шестия месец Памела Винченци, на 28 години,  е била хоспитализирана в "Карло Пома" с много висока температура и с изключително затруднено дишане. След положителна проба за Ковид-19 тя веднага е настанена в болничното заведение, на командно дишане.

На докторите им трябва много малко време, за да решат, че за да остане Памела жива и за да бъде запазен плодът в утробата, трябва да ѝ се прелее реконвалесцентна плазма. 

Става дума за кръвна плазма с напълно готови за ликвидирането на коронавируса антитела, взета от двама напълно излекувани от Ковид-19 пациенти, дали поне три отрицателни резултата на тестове с тампони. Състоянието на бременната жена се подобрява веднага след първото преливане.

Известното от столетия лечение с кръвна плазма, е било приложено за лечение на Ковид-19 за пръв път в света успешно в италианската болница.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК