Българите са най-тревожни в ЕС относно финансовото си бъдеще

Най-несигурни са хората в Южна и Източна Европа, сочи проучване на Eurofound

07.05.2020 | 22:45 Редактор: Наталия Тотева
Българите са най-тревожни в ЕС относно финансовото си бъдеще

В Европейския съюз българите са тези, които са най-разтревожени за финансовото си бъдеще заради коронавируса и кризата. Това показват резултати от проучване на Eurofound – агенцията на ЕС за подобряване на условията за живот и труд. Резултатите от проучването са публикувани на сайта на институцията.

Почти две трети от българите изпитват тревоги, заради финансовото си състояние на фона на кризата, обхванала икономиката заради наложените мерки за дистанция и спиране на бизнеса.

Гърция е на второ място по дял на тревожност заради финансовото състояние с почти 58%, трета е Полша с 55%.

Едва 10% от датчаните имат притеснения за финансовото си бъдеще. Средно 40% от хората изпитват тревога за финансовото си състояние. По-високо е нивото на тревожност заради доходите в Южна и Източна Европа, отколкото в Северна и Западна, установява проучването.

Най-несигурни са тези, които са изгубили работата си заради пандемията – общо една четвърт от анкетираните, като преобладаващ брой са млади мъже. Общо 44% от анкетираните безработни заявяват, че нямат никакви спестявания, с които да преживяват, а други 35% разполагат със спестени средства за 2-3 месеца максимум.

Почти половината от домакинствата вече се сблъскват с някаква степен на финансови трудности и не успяват да посрещнат належащи разходи – за сметки, наеми, храна, пише Investor.bg.

Един от всеки пет безработни се опасява, че ще изгуби жилището си в следващите 6 месеца, защото няма да може да си позволи да плаща наем или ипотека.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК