53 са новите случаи на коронавирус у нас, жертвите станаха 84 (ВИДЕО)

384 са излекуваните пациенти, което е 22% от заболелите

07.05.2020 | 08:14 Редактор: Ралица Братанова

53 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие, от тях 25 са в болница. Изследвани са 1163 души.  Това заяви на сутрешен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

19 са в София, като 12 от тях са в социални домове. В Ямбол са 12, Плевен - 5, Пазарджик - 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград и Враца по 2, в Кюстендил - 1.

"Имаме покачване на заболеваемостта. Все още системата може да се справи с тази нарастваща заболеваемост. Отпускането на мерките поставя изключителни изисквания  и към хората, които трябва да спазват мерките и да си носят маските в магазините, транспорта и всички затворени помещения", коментира ген. Мутафчийски.

Има и един нов случай на заразен сред медицинския персонал и така общият брой стана 192.

84 са общо починалите до момента. През последното денонощие има два смъртни случая. Починал е мъж във Велико Търново с придружаващи заболявания и мъж в Ямбол с белодробна болест. 353 са случаите в болница, 38 са в интензивно отделение. 384 са излекуваните, което е 22%  от заболелите.

Един от двамата пациенти, лекувани с кръвна плазма у нас, е починал. Той обаче е бил със съпътстващо заболяване левкемия. Другият пациент вече е в добро състояние, обясни ген. Мутафчийски. 

Засега само ВМА провежда лечение с кръвна плазма, защото тя има собствен кръвен център и може да набира доброволци. А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че Националният трансфузионен център ще набира кръвна плазма за лечение на Ковид-19 и се уреждат последни подробности, за да може да се ползва плазмата от всички болници в страната, по заявка.

Българската агенция за безопасност на храните трябва да следи за носенето на маски и сигнали за нередности трябва да се подават там, стана ясно още по време на брифинга. 

При 91% пациенти и персонал в "Пирогов" има изградени антитела, уточни и проф. Балтов, началник на лечебното заведение. До момента разболелите се медици в "Пирогов" са 48, 7 са излекувани, за 14 се очаква да изтече карантината през тази седмица - това е първата вълна болни, от хирургичната клиника на болницата.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Ей, в София уж тенденциозно бяха намаллели случаите, но явно е било измамно Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Изтървахме нещата. Само дето толкова време се крихме, за да се о....м накрая! Сигнализирай за неуместен коментар