При 100 заразени на ден затварят отново всичко в страната

Ден за ден наблюдаваме ситуацията, заяви премиерът

06.05.2020 | 21:49 Редактор: Искра Ангелова
При 100 заразени на ден затварят отново всичко в страната

Резултатите от пандемията Ковид-19 са изключително лоши. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Той се позова на най-големия институт в Германия, който категорично казва, че пандемията по никакъв начин не е отминала. 

"Днес на срещата на Меркел с премиерите на провинциите, тя им е отпуснала права, но при много стриктно спазване. А именно дистанция, дезинфекция. При нарастване на над 100 човека на ден, отново затваряме както беше досега. Ние сме винаги няколко седмици преди другите колеги", заяви министър-председателят.

"Всичко зависи от нас - да се пазим един друг, да спазваме дистанция. Особено в градския транспорт, маските там са задължителни. Това, което в другите държави наричат разхлабване, при нас си го имаше. Няма да се отварят детските градини, мислим как да се ограничи движението на хората със съпътстващи заболявания. Затова си позволихме да разрешим спорта на открито. Ядосан съм им на тези, които си заминаха за Париж, какво да направим - да ги вземем пак от заразеното място", коментира още Борисов.

"Ден за ден наблюдаваме ситуацията, нищо не сме обещали различно от това, което казвам сега. Затова ме атакуват, че плаша хората. Не ги плаша. Какво направиха в Гърция? Затвориха абсолютно всички вкъщи. Във Франция още е така. Когато ти разрешат, тогава отиваш до магазина и се връщаш", посочи премиерът.

Борисов призова отново да бъдем дисциплинирани и отказа да отговори повече на президента Радев.

"Така криза - здравна, икономическа, социална, светът не познава такава криза. Виждате, че в Германия не могат да се разберат как да се подпомогнат", заяви министър-председателят.

"Акълът на БСП им го знаем, не един и два пъти са фалирали държавата. В момента, в който приходите на бюджета драстично са намалели, има една еуфория за харчене. Другите не управляват и не ги интересува държавната хазна, как хората ще обеднеят. Освен заплатите на министрите, други заплати в България не са орязвани. Няма съкратени държавни разходи, въпреки кризата. Много повече даваме за Министерството на здравеопазването. Мярката 60/40 вече над 150 000 я ползват", обясни министър-председателят. 

Той категорично заяви, че ще излезем от кризата по-бързо от другите държави, но още си чакаме 1 млн. теста.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Е до кога ще ги чакаме тези тестове? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
V
преди 3 години
Хаха, те затова в Европа се подиграват... паралелната реалност се разпада, бавно, но сигурно!!! Сигнализирай за неуместен коментар