Борисов: ЕС мобилизира 3,3 млрд. евро за здравния сектор на Западните Балкани (+ВИДЕО)

Премиерът посочи, че ще има пакет от макрофинансова помощ в размер на 730 млн. евро

06.05.2020 | 20:59 Редактор: Искра Ангелова

"С колегите се съгласихме и дадохме път към ЕС на Албания и Република Северна Македония. Декларацията беше подготвена и гласувана". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС - Западни Балкани.

"Някои точки са изключително важни, защото много пъти се спекулира за много държави, извън ЕС, имат претенции как помагат на Западните Балкани. Трета точка гласи, че Европейският съюз много бързо ще мобилизира пакет от над 3,3 млрд. евро в полза на Западните Балкани и това е незабавна подкрепа за здравния сектор.  Всяка помощ е добре дошла", каза още Борисов.

Той посочи, че ще има пакет от макрофинансова помощ в размер на 730 млн. евро и 1,7 млрд. помощ от Европейската инвестиционна банка.

"Това е огромна финансова инжекция за Западните Балкани. Европейският съюз напълно подкрепя обещанието на партньорите от Западните Балкани към приобщаващо регионално сътрудничество и укрепване на добросъседските отношения, включително с държавите членки на ЕС", добави премиерът. 

"ЕС напълно подкрепя обещанието към партньорите на Западните Балкани към приобщаващо сътрудничество. Бях подкрепен от други колеги, защото изказах разбирането им, но имаше недопустими изказвания. Особено ме заболя за това, че България е фашистка държава и не е спасила македонците, а само българските евреи. Това е гавра с българския подвиг, българския народ, българската църка", подчерта Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК