Командирът на спецчастите: Българската армия е гарант за суверенитета

За момент не сме спрели да водим бойна подготовка, каза ген.-майор Явор Матеев

06.05.2020 | 19:43 Редактор: Искра Ангелова

Честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Но заради пандемията от Ковид-19 тази година българите нямаха възможност да се насладят на военния парад.  За първи път в 100-годишната си история той се проведе не в София, а в Националния военен университет във Велико Търново. 

"Не е като изминалите години, но Българската армия е достатъчно гъвкава, така както нашето общество показа, че е гъвкаво. По традиция тази година нещата не можеха да преповторят това, което българският народ и българският гражданин е свикнал да вижда през последните години. Но в тези условия Българската армия се постара с включване от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и с директни включвания от Варна - база "Граф Игнатиево", както и полигона в Црънча", каза командирът на Специалните сили ген.-майор Явор Матеев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му Българската армия както преди, така и сега изпълнява своите основни конституционни задължения.

"Тя е гарант за националната сигурност и суверенитета. В силите за специални операции на Българската армия ние продължаваме да изпълняваме всички дейности, свързани с нашите отговорности по носенето на различни дежурства, свързани с отговорности на територията на Република България. Също така свързани с наши отговорности към колективната отбрана на НАТО", допълни ген. Матеев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че продължава и участието им с военнослужещи в мисии и операции зад граница.

"Продължаваме, разбира се, съобразено с обстановката в страната, да водим бойна подготовка. Всички онези неща, които са традиционни и съществува Българската армия. Ние за момент не сме спрели да водим нашата типична бойна подготовка. Ограничили сме максимално въздействието на този фактор върху ежедневния процес в казармата. Още с обявяването на извънредното положение реорганизирахме нашата работа във всички формирования", каза още ген.-майорът.

Матеев коментира, че екипите са разделени така, че да може минимум 2 екипа да водят независима подготовка, за да може в случай на заразяване - максимално малък брой да се тестват и карантинирани.

"Българското общество трябва да бъде сигурно, че както и преди 100 години по време на войните за национално обединение, всеки военнослужещ дава най-доброто от себе си, за да защита себе си, своя командир, своето военно формирование, интересите на своето семейство и интересите на родината", отсече командирът на Специалните сили.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС/ Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК