Генерал Попов: Младите войници искат да ходят на мисии в Афганистан и Ирак

200 са българските военнослужещи зад граница, посочи председателят на Комисията по отбрана

06.05.2020 | 12:00 Редактор: Александра Иванова

В Деня на храбростта президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов обявиха, че армията ще продължава да се модернизира. Модернизацията обаче не се състои само в техниката, обяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов в специалното празнично студио на Bulgaria ON AIR по случай 6 май.

"Българската армия е стълб на държавността, тя трябва да е фокус. Модернизацията е неизменна част, но тя не се състои само в техниката. Тя е чувство, отговорност и отношение. Приоритетите за Българската армия трябва да са три - грижата за личния състав, модернизацията и интеграция. Когато има нова бойна техника хората са по-мотивирани,  повишава се интеграцията в структурите на НАТО, но и интеграцията вътре в системата", подчерта генералът.

Според Попов кризата покрай коронавируса ще донесе със себе си преразпределение на ресурси. 

"Това може да прерасне в политическо напрежение", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Извънредното положение има допирни точки с военното, коментира oще генерал Попов. Най-вече заради дисциплината, която трябва да спазваме. Генералът съобщи, че все повече млади войници имат желание да отидат на мисия в Афганистан и Ирак, Мали, Косово, Босна... Има специални комисии, които ги подбират. 200 са българските военнослужещи зад граница.

"Там се изгражда истинският войник. Там заплахата е реална", подчерта той.

Новото време изисква бърза подготовка на мотивирани и можещи хора за изграждане на боен дух. Нещата имат и духовно измерение. Все повече се нуждаем от държава и институция, коментира ген. Константин Попов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК