Радев: Армията пое към модернизация, няма място за угодни сделки!

Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални и ясни критерии, заяви президентът

06.05.2020 | 10:28 Редактор: Наталия Тотева

Президентът Румен Радев изнесе тържествено слово в София по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май.

"България устояваше на бурите и се възраждаше неведнъж през своята многовековна история. И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на отечеството. Преминала през безчет изпитания, извоювала бляскава победи, изградила легендарни пълководци. Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност. И се утвърди като символ на държавност и доблест", каза президентът Румен Радев.

"След десетилетия на експерименти, на съкращения и недоимък, Българската армия пое по неочаквания път за модернизация. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременно въоръжение ни е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Затова решенията за националната ни сигурност не трябва да се оставят единствено в ръцете на политиците. Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината му стои винаги човекът", подчерта Радев.

Важни са професионалната подготовка на човека, кадрово развитие и социален статус, обясни президентът. Той благодари на българските военнослужещи, че независимо от предизвикателствата продължават да отстояват каузата България с професионализъм и всеотдайност. Радев пожела закрила от Св. Георги Победоносец.

"Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна - силна е и страната ни. Днешният 6 май е по-различен. Днес няма да има парад и гражданите няма да видят своята армия на площада и в небето. Но нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират своите умения. Нека не забравяме, че 6 май е и ден на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си, като скъп завет от горди и непреклонни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг на онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата и достойното бъдеще на своя народ", добави президентът.

Той заяви още, че успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение.

"Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин - онзи, който изрича истината и който не се примирява с несправедливостта и произвола", каза Радев.

"Помнете, че във вашите вени тече кръвта на поколения млади българи. Не забравяйте, че бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените!", призова президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Моля, армия.. модернизация... - в кой век живеем????? Сигнализирай за неуместен коментар