Щабът обмисля носенето на маски на открито да отпадне

Много е различен този вирус, посочи на редовния  брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев

01.05.2020 | 09:46 Редактор: Юлия Христова
Щабът обмисля носенето на маски на открито да отпадне

Националният оперативен щаб обмисля да предложи носенето на маски на открито да не е задължително. "По повод свалянето им - чакахме навън да има слънце, за да може да ходим без маски. Но на закрито те трябва да останат, при пазаруване в магазини, аптеки“, посочи на брифинг в Министерския съвет проф. Тодор Кантарджиев.

Според него характерът на вируса е непредвидим и дори експертите се учудват на механизмите на този вирус.

"Човек боледува от две инфекции – на горните дихателни пътища и на долните. Много е различен този вирус. Затова беше важно, че успяхме да постигнем това забавяне. Сега епидемията вече е в отделни огнища и е хубаво, че имаме РЗИ и може да реагираме адекватно на тези огнища. Затова и хващаме колективите – в Мизия, в Бобов дол, взехме мерките с първите болни и успяхме да не затворим колективите. Това е много важно и така не позволяваме да се разпростира епидемията“, посочи той.

"Така епидемията става ендемична - остава на отделни огнища. Затова вече имаме нова стратегия за изследванията и от месец ви говорим това – да се правят конкретни тестове на медици и колективи и така да не допускаме разпространение“, обясни Кантарджиев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Оф...първо носете маски, сега не носете айде малко по професионално подходете...то и малките деца вече разбраха, че на открито не трябва да се носят маски, за да се диша, а при контакт с други хора да се носи за да не се плюем директно...просто е. Сигнализирай за неуместен коментар