Министър Танева обяви как ще подпомогнат земеделските производители (ВИДЕО)

3644 стопани ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар

30.04.2020 | 13:55 Редактор: Александра Иванова

Правителството ще отпусне допълнително подпомагане на зеленчукопроизводителите в условията на извънредното положение. Помощта ще се изплаща на база доход, за да се предотврати практиката на неиздадените фактури.

Идеята е на земеделския производител от Пловдив Красимир Кумчев, който се срещна с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Министерския съвет.

"При тази формулировка на мярката се изключва възможността земеделските производители да извършват "гимнастики" и да не издават фактури. Така и малките производители ще имат интерес да издават фактура. Но ако не издават фактура, няма да получат субсидия", посочи земеделският производител.

Според министъра на земеделието Десислава Танева въпросната допълнителна подкрепа се очаква да бъде финализирана като възможност с решение на ЕК в обхвата на ПРСР. Танева напомни, че и към момента текат срокове за подпомагане на земеделските стопани. МЗХГ обмисля мярка в подкрепа и на производителите на грозде за бране на зелено с определена ставка на декар.

"България е една от най-слабо засегнатите държави в Европа от коронавируса, това е причина управители и собственици на различни винарски изби да отбележат ръст на износа на продукцията си в чужбина, допълни Танева. Окончателни данни, обаче, ще има при появата на новата продукция и тогава ще обявим данните", уточни тя.

Танева обяви още, че 3644 земеделски стопани, които попадат в необлагодетелствани райони, ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК