Нови жертви и общо 1488 заразени, за пръв път лекуваме Ковид-19 с плазма (ВИДЕО)

Активните случаи са 1157, излекуваните у нас са общо 266

30.04.2020 | 08:13 Редактор: Тодор Петров

За изминалото денонощие 51 са доказаните нови случаи на коронавирус от 1156 извършени PCR изследвания. 11 са активните области, общо 1488 са установените случаи на заразени. Активните са 1157. Излекуваните от Ковид-19 у нас са общо 266.

Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг в Министерския съвет.

7 от новите случаи са в София, амбулаторните са 3, в Плевен са 13, в Пловдив - 12, Видин - 7, Кюстендил - 4, Враца - 2, Перник - 2, Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора са по един случай. 

Починалите лица в България са 64, като новите смъртни случаи са 4. Вчера в Ямбол са починали двама души. Във Видин един и в Плевен също е починал един човек. 310 души са в болница, 38 са интензивно отделение.

Вчера за пръв път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние. Към тази сутрин той е афебрилен и е в добро състояние.

9 са новите случаи на заразени с коронавирус от медицинския персонал. Така те стават общо 164. В Плевен са заразени лекар, 2 медицински сестри и едно техническо лице. Във Видин са заразени лекар и 4 медицински сестри. 

"Когато се заговори активно в медиите за озонотерапия в България, той (бел. ред. - д-р Румен Хичев) явно много притеснен е чул това и ми изпрати бързо съобщение, че това не почива на никакви научни основи и дори е вредно. По възможност да се предупредят колегите да не изпадат в такива крайности", обясни началникът на Оперативния щаб.

"Общото впечатление е, че не се носят маските, само че те са задължителни. И ние ще обърнем внимание към МВР да се вземат всички мерки да се изпълнява заповедта на министъра на здравеопазването. Никога не е отменяна заповедта, че всеки, който влиза в България, е подложен на 14-дневна карантина", заяви още ген. Мутафчийски.

Още е твърде рано децата да се върнат в детските градини, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

9 са новите положителни проби в огнището на коронавирус в с. Брестовица. Общият брой на заразените там е 22 души, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Няма карантина в цялото село, има само заграждения на квартала, където са огнищата. Между хората няма напрежение. По план е заложено след 10 дни да се направи ново тестуване", уточни доц. Кунчев.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК