Плевнелиев: Хора страдат и загиват, трябват 10 млн. за електронна здравна карта

Влизането в еврозоната би било историческо постижение, смята президент 2012-2017

29.04.2020 | 21:51 Редактор: Наталия Тотева

Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира потенциалното спасяване на бизнеса с мярката 60/40, разрешението за строителна дейност на територията на страната, както и влизането ни в Чакалнята на еврозоната.

Той посочи данните от САЩ и Германия, които показвали спад на БВП за тези държави, невиждан от времето на Голямата депресия. 

Според Плевнелиев обхватът на мярката 60/40 е ограничен и не е отговорил на очакванията. По думите му е добре да видим какво се случва на Балканите, в развитите икономики, за да направим сравнение с положението в България към момента. 

"България изобщо не се справя толкова зле на фона на всички останали. Сигурен съм, че ще има още мерки в икономическия пакет. Някои от тях ще бъдат по-конкретизирани и по-таргетирани. Например, взе се решение от вчера да се раздават между 3 до 10 000 лв. на калпак на фирми", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Президентът 2012-2017 е на мнение, че е добре да има и активни програми, които да доведат до по-голяма конкурентоспособност. 

Големият проблем в българското здравеопазване е свързан с човешките животи, но и с огромната корупция и пари, които можем и трябва да управляваме по-ефективно. Страшно много хора в България страдат, някои и загиват от това, че ги разхождаме с линейките до Бързата помощ от една до друга болница. И всяка болница преоткрива отново какви болести има, какво е лекувано. Толкова ли е трудно най-после да се дадат необходимите пари? По мои сметки не повече от 10 млн. лв., за електронната здравна карта.

Това обясни Плевнелиев за предаването "Денят ON AIR", като отбеляза, че с електронната здравна карта бихме могли да спасим десетки хиляди човешки животи, както и да спестим милиарди.

Относно решенията за строеж, Плевнелиев подчерта, че е крайно време издаването на строително разрешение да има един адресат, при това електронно.

"Обикновеният българин, който иска да построи своята къща, трябва да почука на 12 врати, да се помоли на 12 бюрократа и всеки един от тях да сложи подписа си", подчерта той.

Стратегическа мярка, която правителството предприе, беше влизането в еврозоната, категоричен е Плевнелиев.

"Това е най-важната мярка, историческо постижение. Разработва механизъм, който да запази българските банки, парите на българските данъкоплатци и да ни предпази от кризата, като даде възможност по-бързо да се възстановим", поясни той.

По думите на Плевнелиев битката на България за влизането в еврозоната е геополитическа. Той определи като "неслучайни" назначенията на Румен Радев на "двама свои кандидати", които са евроскептици, за позиции в борда на БНБ.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трябват, трябват...ама твоя господар вече 10 години не прави нищо по въпроса. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Стига бе. Наистина ли, ни трябват електронни белезници? И това ми било Президент? На кого всъщност служиш? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
JJJ
преди 3 години
Електронни услуги за гражданите е най хубаво. Нали беше министър на регионалното развитие... какво направи тогава... ***???? Сигнализирай за неуместен коментар