8 заразени са изведени от Дома за възрастни във Видинско, 1 е починал

В сградата остават само хора с отрицателни проби, общо 19 души с персонала

29.04.2020 | 17:44 Редактор: Наталия Тотева

8 заразени от Дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец бяха откарани в болница с две линейки. Повечето от тях са настанени във Враца, а един пациент бе пренасочен към София.

До това се стигна след като за 24 часа с положителни проби за коронавирус се оказаха 15 души - трима, от които от персонала. Един от домуващите, 91-годишен мъж, почина в болницата във Видин. 

"В никакъв случай сами не бихме могли да се справим, без съдействието на щаба и на г-н Славчев", каза управителят на дома Таня Тодорова.

Въпреки взетите мерки в дома за разделяне на хората с положителни проби от останалите, кметът на Димово настоя да бъдат настанени в лечебно заведение. 

"Молбата ни беше само това, просто тези хора да се изведат, за да има спокойствие в близките на останалите домуващи с отрицателни проби", коментира кметът на Димово Светослав Славчев.

В сградата остават 13 от настанените възрастни хора и 6 души от персонала. Всички са с отрицателни проби. Започва и пълна дезинфекция на етажа, на който са били настанени заразените. 

"Няма да допусна да се местят хора горе от здравите, ще останат на долния етаж, докато видим как ще се развият събитията оттук натам", добави Славчев.

Служителите, които остават да работят в дома няма да има възможност да излизат, заради наложената карантина.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК