Шефът на БЛС: Няма лавина от болни, лекарите не подценяват ситуацията

Във всички страни медиците са най-застрашени от заразяване с коронавирус, посочи д-р Иван Маджаров

27.04.2020 | 21:38 Редактор: Искра Ангелова

Националният оперативен щаб не препоръчва никакво разхлабване на мерките. Но въпреки това властта удовлетвори желанието на хората, като отвори парковете, но при определени условия. 

"За пореден път ще повторя, че всичко зависи от нас. Парковете са много приятно място, но от нас зависи дали ще се възползваме от свободата по начин, по който не застрашава общественото здраве. Това е социалната дистанция. Не е проблем да излезе цялото семейството, защото в дома те са в близък контакт. Не виждам проблем в това, стига да не проявим недисциплинираност да се събираме на големи групи. Близкият контакт, както всички знаем, носи риск от заразяване с Ковид-19", каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в предаването "Денят ON AIR". 

Той посочи, че лекарите са последните хора, които подценяват ситуацията.

"В страната ни заразените лекари са малко на фона на тези в другите държави. Във всички страни медиците са най-застрашени от заразяване с коронавирус. Ние не приемаме обвиненията за лекомислено отношение на лекарите и медицинските сестри, защото няма как да се предпазим напълно в условия, в които не знам дали срещу нас стои носител на Ковид-19", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Маджаров е категоричен, че навременно взетите мерки доведоха до това, че в България има само 1363 заразени.

"Няма лавина от болни, които да затрупват спешните отделения и интензивните отделения. Тези мерки, които се прилагат за отхлабване на режима, са глътка въздух за обществото и надежда за справянето. Няма как постоянно всички да живеем в напрежение и ограничение", каза още шефът на БЛС.

Той се надява Министерството на образованието правилно да прецени за възможностите на училищния поток по начин, по който не застрашава социалната изолация.

"Това носи риск, но има и риск с мярката от миналата седмица, която разрешава отново имунизациите и детските консултации, но ние сме длъжни да продължим да живеем. Важно е да се борим и с другите заболявания, които не са ни изоставили. Човечеството и нашето общество ще се научи да се справи с тази инфекция по нов начин", допълни д-р Иван Маджаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК