Мутафчийски: Ежедневно болниците се снабдяват с предпазни средства

Той увери, че не престава да се дискутира отхлабване на мерките

24.04.2020 | 09:20 Редактор: Ивет Арабова

129 са инфектираните с коронавирус медицински лица у нас, като новите случаи сред тях са 34. В някои от болниците в страната лекарите се оплакаха от липса на лично предпазно облекло.

"Има 13 пациенти във Видин, които са лежащи, и 25 човека персонал, които са пръснати по различни отделения. Прави впечатление, че такова разпространение може да стане, ако са снижени изискванията за ползване на лични предпазни средства и използване на дезинфектанти", коментира на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

"Може да се появят случаи на заразени общопрактикуващи лекари, няма проблем да се отложат имунизации. Важно е да осигурим този зелен коридор и да се прави както трябва прегледът на детето", каза от своя страна главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той коментира, че ще опитат да направят софтуер за всички лаборатории, където да се качва цялата информация. 

"Най-вероятно ще задминем бройката от 7 000 теста на седмица, имаме и нови сформирани лаборатории. Засега дори не се влияем от капацитета на лабораториите. Лабораториите са на непрекъснат цикъл, едни и същи хора са подложени на огромен натиск. Ежедневно информираме правителството за ситуацията, дори с просто око се вижда, че тя ескалира", увери началникът на Националния оперативен щаб проф. д-р ген. Мутафчийски.

Той потвърди, че във Видин се наблюдава смесване на работата на медиците.

"Лекари от болниците са работещи както в доболничната помощ, така и в Спешна помощ. Taкива смесвания на работните места са неподходящи в тази обстановка. Вчера се докараха в логистичния щаб над 4 000 костюма за многократна употреба, ежедневно има разпределение на такива предпазни средства", уточни ген. Мутафчийски.

В Бургас са изследвани всички работещи стоматолози. От 450 резултата на шофьори на градския транспорт в столицата пък имало само 1 положителен.

"Шофьорът на кмета на Симитли е в болницата в Благоевград, в средно към тежко състояние, с доста придружаващи заболявания. Благоевградска област от доста време се очертава като огнище. Меркел е един от реално говорещите политици, от нея се чува реализъм. Тя се позовава твърдо на експертите, които са около нея. За туристическия сезон много трудно могат да се дадат отговори, международният туризъм със сигурност не може да влезе в съображение това лято, въпросът е за вътрешния. Не престава да се дискутира отхлабване на мерките и да се търсят приемливите варианти", поясни ген. Мутафчийски.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК