Обществен труд в морга и затвор за дрогираните шофьори предлагат депутатите

След смъртта на Милен Цветков премиерът настоя за законови промени

23.04.2020 | 18:37 Редактор: Александра Иванова

След смъртта на журналиста Милен Цветков премиерът Бойко Борисов настоя за законови промени.  "Трябва да се помисли за много, много по тежка санкция за употребилите наркотици", подчерта премиерът.

Два дни по-късно депутатите от партията му излязоха с предложения за по-тежки присъди и санкции за дрогираните шофьори. За причинена смърт, например от ГЕРБ, предлагат извършителят да получи минимум 5 години затвор.

"Идеята е тук да ограничим до възможния минимум случаите, в които може да се получи евентуална условна присъда за такива тежки случай", обясни депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

За същото настояват и коалиционните партньори на ГЕРБ. От ВМРО вече внесоха законопроект, в който се предвижда дрогираните шофьори причинили смърт да полагат обществено полезен труд в интензивни отделения или морги. 

"Това вярвам, че ще бъде най-добрата превенция, за да може тези хора, които един ден отново се качат на кола, да знаят всъщност какво са причили и да бъдат много по-внимателни и отговорни на пътя", посочи депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. 

От опозицията вече разкритикуваха властта за готвените законодателни промени.

"Точно ГЕРБ внесоха предложение за промени в наказателния кодекс, с които се намаляваха наказанията на дрогираните шофьори", възрази лидерът на БСП Корнелия Нинова.

ГЕРБ определиха изявленията на БСП като грозна спекулация. Обясниха, че предложените тогава промени са имали за цел да прецизират текстове в наказателния кодекс.

"Наистина наркотичното вещество може да е било употребено в един период назад във времето и тогава водачът на превозното средство да не е бил под въздействието на това наркотично вещество и това да не е повлияло на реакциите му", обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

От "Воля" пък предлагат шофьорите, хванати да шофират след употреба на наркотици, да загубят книжката си за цял живот.

"Правото да управляваш автомобил, не е право дадено ти от конституция, а трябва да притежаваш съответните умения, възможности и на първо място отговорността, която поемаш като шофьор", подчерта депутатът от "Воля" Кръстина Таскова.

От ГЕРБ предлагат още по-солени глоби и санкции за водачите отказали да дадат кръвна проба.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
31 rate up comment rate down comment 0
а така
преди 3 години
Също да чистят графити от сгради. Сигнализирай за неуместен коментар