Журналист: Преди 20 години всеки ден от глад са умирали по 10 000 души

Страх ме е от вируса на войната, каза Симеон Василев

22.04.2020 | 21:46 Редактор: Искра Ангелова

Светът е заплашен от библейски глад заради пандемията от Ковид-19. Това предупреждава Световната програма по храните към ООН. В доклад се посочва, че броят на страдащите може да скочи от 135 милиона до над 250 милиона.

Най-застрашени се оказват 10 държави, засегнати от конфликти, икономическа криза и изменение на климата. Сред тях са Йемен, Конго, Афганистан и Венецуела.

"Това е много важен доклад, който показва, че прехраната ще стане основен проблем, предизвикан от Ковид-19. Направих справка с доклад, направен преди 20 години, тогава е написано, че всеки ден умират по 10 хиляди души от недохранване. Това е страшна статистика", каза журналистът Симеон Василев в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че отново трябва да си зададем въпроса как може да имаме толкова много информация, а да знаем толкова малко за този вирус.

"Отнасям се с голям скептицизъм за словосъчетанието "световен ред". Всяка епоха си има своята чума, в началото на 21 първи век ни удари коронавирус. Трябва да се преразгледат много неща", добави той.

Журналистът коментира, че светът не е бил подготвен за тази пандемия. 

"Няма научни и слабо развити държави. От САЩ през Германия - нито една здравна система не беше подготвена, но все пак това е нещо непознато. Много учени предупреждаваха за това нещо", каза още Симеон Василев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че много неща ще се променят - от политиката до икономиката, както и всяка една човешка обществена дейност.

"Франсис Фукуяма написа една книга, за която беше много критикуван, но в нея той предупреждава за здравната инфраструктура. Тази книга е написана през 90-те", посочи Василев.

Журналистът е убеден, че ще се справим с Ковид-19, но после ще дойде друго предизвикателство.

"Ковид-19 изостря политиката и създава кризисни моменти. Въпросът е дали Ковид-19 или обществата ще искат промяната. Страх ме е от вируса на войната", коментира Василев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК