България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: Кризата е вредна за нови политически формации

Според доц. Стойчо Стойчев ВМРО влиза в предизборна кампания и ще се дистанцира от ГЕРБ

22.04.2020 | 09:10 Редактор: Ивет Арабова

Вече месец и половина страната е в извънредно положение, в такъв режим работи и парламентът у нас. Изслушване на премиера в Народното събрание  беше поискано вчера от БСП. 10 минути преди началото на извънредното заседание от ГЕРБ решиха да не се регистрират и то не се състоя заради липсващ кворум. Взе ли правителството правилните мерки за справянето с кризата около коронавируса?

"Не беше грешка. В условия на извънредно положение последното, което ни трябва е парламентът да потъне в безсмислени дебати. Такъв тип кризи обикновено консолидират подкрепата за управляващите партии, търси се едно голямо национално усилие. Тази криза е вредна за нови политически формации, а парламентарно представените партии ще затвърдят позициите си", каза за "България сутрин" политологът доц. Стойчо Стойчев.

Според него в момента публичното пространство е препълнено с информация и брифинги, които дават изчерпателна информация за мерките и за коронавируса.

"Парламентарен дебат по този казус не би донесъл нищо. Оттук насетне въпросът е дали да се губи време в такива препирни или да се действа по-конструктивно", добави доц. Стойчев.

По думите му ВМРО навлиза в режим на предизборна кампания и ще търси дистанциране от ГЕРБ.

"Това в България е работеща стратегия, сега ще се говори, че те предлагат хубави решения, а ГЕРБ не ги приемат. Избирателната ни система предполага коалиционно управление. В момента, макар кабинетът да е коалиционен, е ясно кой носи политическата отговорност", посочи политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК