БСП с жалба в КС заради следенето на телефони на карантинирани

Според левицата тези промени нарушават правата на гражданите

22.04.2020 | 14:45 Редактор: Ивет Арабова
БСП с жалба в КС заради следенето на телефони на карантинирани

БСП внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на новите текстове в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина. Опасенията на левицата са, че тези промени няма да важат само по време на извънредно положение и нарушават правата на гражданите.

"Пороците на тези текстове са много, но големият риск е, че те отварят широко вратата за злоупотреби и възможност за масово проследяване на голям брой хора. Тези текстове бяха пришити към Закона за извънредното положение, под предлог за защита на общественото здраве“, заяви Крум Зарков и се възмути, че този законопроект е бил подкрепен от ГЕРБ и "Обединени патриоти", които по този начин са разрешили на МВР да следят мобилните телефони на хора, без да имат издадена заповед за това.

Зарков поясни, че промените в законопроекта са били направени между първо и второ четене, на крак, без необходимото обсъждане, което той определи като класически модел на действие, информира БГНЕС.

"Ние ще помолим КС да се произнесе и по въпроса до каква степен предложения между първо и второ четене могат да се правят без да имат каквато и да е връзка с приетия на първо четене законопроект“, добави още той и подчерта, че сега ролята на конституционния съд е ключова, особено във време, когато управляващи саботират парламентарния контрол и когато медии и гражданско общество са натиснати до стената.

Зарков посочи, че не са се консултирали с други партии, тъй като те са подкрепили спорните четири текста, които от левицата искат да бъдат обявени за противоконституционни. Искането е подписано от Корнелия Нинова и още 62-ма народни представители. Жалбата беше внесена в съда от зам.-председателите на ПГ на "БСП за България“ Крум Зарков и Георги Свиленски. Заедно с тях бе и секретарят на групата Филип Попов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК