МВР ще следи карантинираните чрез мобилните телефони

Глобите за спекула в цените е между 5 и 10 хиляди лева

21.03.2020 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
МВР ще следи карантинираните чрез мобилните телефони

Част от приетите мерки на правителството е и тази, че хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните си телефони, но само за времето на задължителната им изолация. Това беше един от последните текстове, които парламентът гласува.

Мобилните оператори и доставчиците на интернет ще са задължени да предоставят на МВР информация за местоположението на тези хора. Това ще става чрез идентификаторите им на ползваните клетки от устройствата на техните клиенти. 

Част от другите текстове в извънредното законодателство предвиждат работодателите да могат да пускат и без съгласие служителите си в платен отпуск. Държавата да плаща до три месеца по 60% от заплатата на тези, които са застрашени от съкращения. 

Удължаване на срока за плащане на битови сметки с 20 дни. Аптеките може да отпускат лекарства само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта до два месеца след отмяната на извънредното положение. 

Глобите за спекула в цените е между 5 и 10 хиляди лева, а за затвор до 3 г. и глоба от 1000 до 50 хил. лв. застрашава всеки, който разпространява фалшиви новини за заразна болест.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК