БСП предлага субсидии за хора в неплатен отпуск и самонаети лица

Социалистите искат и увеличение на средствата за общините

06.04.2020 | 21:32 Редактор: Наталия Тотева

От ВМРО поискаха отлагане на плащането на наеми, данъци и такси от засегнатите фирми и физически лица. От ДПС посочиха, че мерките трябва да са основани на реални данни за засегнатите сектори.

Какъв е алтернативният план на БСП за справяне с пандемията? 

"Ние предлагаме субсидии в размер на една минимална работна заплата, плюс осигуровките за всеки месец по време на извънредното положение за всички, които са наети по трудов договор в частния сектор и са в неплатен отпуск в резултат на тези мерки", заяви депутатът от ДПС Дора Янкова в ефира на "Денят ON AIR".

"Заедно към мярката една минимална заплата ние предлагаме тя да важи и за родителите, които не ходят на работа вследствие на затварянето на детските градини и училищата. Предлагаме субсидии в размер на една минимална заплата плюс осигуровките за тези самонаети лица, които не могат да работят вследствие на извънредните мерки", добави тя. 

От БСП искат и 10% увеличение на средствата за българските общини. 

"Ние предлагаме още една мярка, приоритетно и спешно субсидиране на земеделските производители от подсекторите зеленчукопроизводство, обущарство, животновъдство, в размер на 30 млн. допълнително субсидиране през ДФ "Земеделие"", подчерта Янкова за Bulgaria ON AIR.

В бюджета има много буфери. В бюджета има възможности, когато населението страда и когато има проблем, през бюджета да усеща, че държавата стои зад него. С така предложената актуализация министър Горанов какво каза - ще има пари за фонд "Безработица" на тези, които ще бъдат съкратени, каза още гостът.

"Единственото предложение на БСП е това, че ние сме много близко до хората и търсим страдащите, които да бъдат подкрепени", смята Янкова.

Относно спора за замразяването на депутатските заплати - какво предлага БСП и защо?

"Едно е ясно - че ние трябва да дадем стъпка и знак за солидарност с кризата. Отивайки в краен популизъм - и това не е добре. БСП предложи депутатските заплати да бъдат замразени към началото на този парламент към декември 2017 г. ГЕРБ предложиха да бъдат замразени към декември 2019 г.", обясни Янкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК