БСП иска актуализация на бюджета и борба със спекулата в цените

Коментар на депутата от Филип Попов

18.03.2020 | 21:50 Редактор: Тодор Петров

Депутатите приеха на първо четене Закона за мерките при извънредното положение. Извънредното положение беше обявено на 13 март и остава в сила до 13 април. Защо обаче бяха отхвърлени предложенията на БСП? 

"Имаше доста мерки по този закон, голяма част преповтарят вече предприетите мерки в заповедта на министъра на здравеопазването. За съжаление, налагане на мораториум върху възможността да се спират електричеството, парното, водата, не беше прието от Народното събрание, по необясними за нас причини. Министър Теменужка Петкова беше заявила такова намерение, сега в залата го промени", коментира депутатът от БСП Филип Попов.

В предаването "Денят ON AIR" той подчерта, че не е редно да се политизират такива мерки, предприети в други държави членки на ЕС. Който иска да си заплати сметката - да я заплати, но да не текат лихви. Хората няма как да отидат и да си платят сметките, след като не получават заплата, поясни Попов. 

"Не сме съгласни и че г-н Горанов беше казал, че 60% от трудовото възнаграждение ще бъде поето от страна на държавата към съответния работник. В този закон е 50%, и то от страна на работодателя", отбеляза "червеният" депутат пред Bulgaria ON AIR.

От БСП не са съгласни и с плашенето с наказания на българските медици, които отказват да лекуват болни от коронавируса. Филип Попов се надява тази мярка да бъде оттеглена.

Социалистите настояват за актуализация на бюджета и да бъде направен разчет. Предлагат всички болници, независимо дали държавни или частни, да се включат активно в борбата с коронавируса.

"Предложихме борбата с т. нар. спекула. В такива тежки време се появяват спекулативни цени на продукти и стоки от първа необходимост. Няма ясна информация в какво състояние се намираме в момента. Щабът съобщава колко хора са с коронавирус, но какво значи, че ще има достатъчно маски и защитни облекла... В какъв срок и къде ще бъдат доставени те?", каза още депутатът от БСП.

Той коментира и предложението да се въведе вечерен час у нас. Според него това пренасища рестриктивните мерки. По думите му спешните мерки вече са предприети, но подлежат на актуализация. Попов не вижда как може да бъде осъществена строга карантина за възрастните хора.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК