Радев: Важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата

Според президента не трябва да се създава паника чрез посланията

18.03.2020 | 12:56 Редактор: Юлия Христова

Президентът Румен Радев заяви, че има резултат от усилията, които се прилагат от правителството и щаба за ограничаване на коронавирусната инфекция.

Той посрещна на "Дондуков" 2 премиера Бойко Борисов, представители на Министерския съвет и на Националния оперативен щаб, които обсъждат мерките срещу вируса.

"Не сме изграждали мерки и действия по такъв начин, всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се прилагат", призова Радев.

По думите му важен е не терминът "извънредно положение", а мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, добре планирани и добре осигурени.

Президентът каза, че е обнадежден, че българите са се включили в призива на Щаба, на правителството, и имаме промяна в съзнанието, спазват се социална изолация и социална дистанция. Има какво да се желае, но съзнанието е налице, смята той.

Радев акцентира на това, че индустрията ни, преди да започне да изнася защитни средства, трябва да осигури лекарите ни, служителите на реда, персонала в самите предприятия.

Държавният глава посочи, че инструкциите трябва да са ясни за всички медици до последния лекар. По думите му предвиждат се наказания за лекарите, които отказват да изпълнят Хипократовата клетва, но преди това те трябва да бъдат осигурени с предпазни средства.

Радев призова и институциите да си "мерят приказките" и да изпълняват инструкциите на Щаба и на Министерския съвет. Според него не трябва да се създава паника чрез посланията.

По отношение на спекулата той каза: Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели, не го правете, не е достойно.  Можем да излезем от тази криза само обединени институциите, акцентира няколко пъти той на взаимодействието с Министерския съвет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК