Ще имаме едно дълго плато на епидемията, прогнозира лекар

Според акад. Лъчезар Трайков трябва да се приготвим, че дълго време ще носим маски

21.04.2020 | 21:15 Редактор: Ивет Арабова

Според германски учени ни очаква втора, много по-унищожителна вълна на коронавируса. Кога ще достигнем пика на заразата?

"Имахме правилен подход в национален мащаб. Очакваше се, че страните, които не предприеха такива мерки, ще достигнат т. нар. национален имунитет. При прогнози, че пикът у нас ще е около Великден, струва ми се, че като краен резултат сме далеч от такива цифри", каза за "Денят ON AIR" неврологът акад. Лъчезар Трайков.

Според него ни очаква едно по-дълго плато на епидемията, което ще се повлияе от начина, по който ще се самодисциплинираме.

"За радост, от коронавируса няма особени неврологични последствия. Появи се един китайски случай на пациентка, при която се очертава картина на вирусен менингит. Причината за тази поведенческа клиника е по-скоро това заболяване. Тепърва имаме да учим за това заболяване", добави акад. Трайков.

Той призова хората да не бъдат стресирани прекалено много и отбеляза, че те са се убедили, че мерките дават резултат.

"Ваксината е голямата надежда за това да се успокоим и преборим. Трябва да нагласим психиката си, че дълго време ще носим маски. Борбата с този вирус е комплексна, не трябва да се съмняваме в препоръките на експертите", изтъкна акад. Лъчезар Трайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да вярваме в крайния успех на човешкия ум и медицината, но трябва да имаме разумен подход и да се приготвим за дълга борба.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК