Д-р Симидчиев: Пикът на вируса зависи много от нашето поведение

По думите му в България има умерено разпространение и умерена тежест на пандемията

16.04.2020 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

До момента направените тестове за коронавирус в България са показали ниско ниво на заразност и прекарване на инфекцията. Това обяви в ефира на Bulgaria ON AIR пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Масово тестване досега не се правеше, то ще се прави с 20 000 теста на PCR. Начинът е по-различен. Допълнителната информация, която ще получаваме, ще ни дава възможност все по-добре и по-добре да описваме процесът на епидемията у нас", обясни още той.

По думите му, за да има резултат от масовото тестване, колкото повече тестове се правят, е толкова по-добре. Въпреки това ресурсът е ограничен и затова е важно тестването да става по начин, по който да събере възможно най-много информация. 

"В България имаме умерено разпространение и умерена тежест на пандемията. Вероятно част от причините са, че имаме предварително ниво на имунитет с БЦЖ-то. Други причини са, че мерките започнаха отрано", коментира д-р Симидчиев в "Денят ON AIR".

Той изрази мнение, че опашките по КПП-тата, които се виждат, показват недисциплинирано поведение.

"Разпространението и пикът зависи както от самия вирус и неговата инфекциозност, така и много съществено от нашето поведение. Изключително важно е да урегулираме контактите помежду си", категоричен бе Симидчиев 

Докторът отправи апел към хората да носят маски и да си останат вкъщи по празниците, за да се спре разпространението на Ковид-19.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК