Ето при какви условия ще разхлабят ограничителните мерки у нас

Достъпът до парковете и планините може да бъде отворен

21.04.2020 | 21:20 Редактор: Александра Иванова

По информация на Националния оперативен щаб пикът на коронавируса у нас е дошъл на 17 април, в първия ден от Великденските празници, когато за 24 часа са регистрирани 53-ма инфектирани. 

Според професор Николай Витанов от Българската академия на науките, най-благоприятният сценарий ще се реализира само, ако мерките се спазват, което означава да се избегнат големи огнища на заразата. 

"Ние все още се намираме в пика на заразата. Пикът не е точка, той е интервал във времето, влязохме в него, сега трябва да излезем от него. В момента все още сме в благоприятния вариант", обясни проф. Витанов.

А премиерът Бойко Борисов заяви, че достъпът до парковете и планините може да бъде отворен, ако петък и събота не се вдигне пикът на заразените.

"Възложил съм на Маринов да не сядат по двама на пейки, само да преминават, да не са по групи по парковете, без алкохол да не го превръщат в пикник", допълни премиерът.

Проф. Николай Витанов предупреди, че разнасянето на заразата може да доведе до увеличаване на случаите в цялата страна. От това как здравните системи извън столицата ще понесат удара, зависи и дали извънредното положение ще се удължи, коментира още той. 

"Има вируси, срещу които няма имунитет. Все още не може да се каже има ли го имунитета срещу този вирус, няма ли го. Най-доброто решение е да се спазва социална дистанция", предупреди ученият.

На този етап предприетите мерки дават резултат, тъй като все още върви контролирана борба с възникналите огнища, обявиха от Щаба.

Вижте още в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК