11,2% от семействата отказват да ваксинират децата си, сочи проучване

Това може да създаде сериозни предпоставки да появи или разрастване на епидемии

21.04.2020 | 12:11 Редактор: Ралица Братанова
11,2% от семействата отказват да ваксинират децата си, сочи проучване

11,2% от семействата категорично отказват да ваксинират децата си. Това става ясно от проучване на Института по обща медицина и Първа детска консултативна клиника, направено в столицата и по-големите градове в страната.
 
80,3% от участниците в проучването са заявили, че на децата им са поставени всички задължителни ваксини, а именно против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола и паротит.

От тях 67.7 на сто са били поканени за имунизациите от педиатъра, други 32.2% сами следят задължителния имунизационен календар и питат доктора кога трябва да заведат децата за ваксините. 7% от родителите все още не са завели децата си ваксиниране, но ще го направят, съобщава "Монитор". 
 
Първата ваксина срещу морбили се поставя на 13-я месец, до тогава бебетата са уязвими по отношение на заразата. Децата до 5 годинки са по-уязвими към хепатит Б, туберкулоза и коклюш. Полиомиелитът (детски паралич) пък води до трайно инвалидизиране.
 
Отказът от ваксини може да създаде сериозни предпоставки да появи или разрастване на епидемии. 
 
52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, заявяват, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% от участниците са на мнение, че ползите са много повече от вредите. 9.6% казват, че са го направили, защото ако не ваксинират детето си, няма да го вземат в детската градина или училището.
 
Отлагането на ваксините може да стане при заболяване, по време на което те не могат да се правят, но в рамките до три месеца. След този период въпросът се решава от комисия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ваня
преди 3 години
Тези родители, които отказват ваксини са направо престъпници! Сигнализирай за неуместен коментар