Мръсните ръце имат вина в 85-90% от случаите на зараза с коронавирус

За 24 часа около 90 пъти докосваме неволно с ръце устата, носа или очите си

18.04.2020 | 11:37 Редактор: Тодор Петров
Мръсните ръце имат вина в 85-90% от случаите на зараза с коронавирус

"Ковид-19 е неклетъчна форма на живот, която се разпространява единствено в живи клетки. Главен виновник в 85-90 % са замърсените ръце. За 24 часа около 90 пъти докосваме неволно с ръце устата, носа или очите си, а те са входна врата за проникване на вируса", каза ръководителят на Катедра "Хигиена" на Медицинския университет проф. д-р Емил Воденичаров.

Един от най-ефикасните методи за борба с вируса се оказва сапунът, без значение дали в твърдо или течно състояние. В неговия състав има мазнини, наречени амфифили, структурно наподобяващи тези в обвивката на вируса. Срещайки амфифилите, мазнините в обвивката на вируса ги приемат за себеподобни и ги пускат във вируса, след което променят налягането и той се пръска, обясни проф. Воденичаров пред БНР.

Домашният сапун, който се приготвя от животински мазнини, е беден на амфифили и силно зависим от PH на водата. При твърда вода дезинфекционното му действие намалява, обяснява специалистът. В съвременните производства този недостатък е преодолян със синтетични амфифили, наречени детергенти. 

Дезинфектантите, които можем да използваме за почистване, са четири основни групи – освен за ръце, тези за дръжки на врати и смесители, за санитарни помещения и подови настилки и за облеклото, посочи проф. Воденичаров. Антибактериалните детергенти не влияят на коронавируса.

Дезинфектант за ръце може да си направим и сами, например от разтвор на 60 процента алкохол в дестилирана или преварена вода и 5 милилитра глицерин или алое. Има рецепти за дезинфектанти и с мравчена киселина, перхидрол, хлорхексидин.

Проф. Воденичаров съветва, ако използваме предпазни маски за лице за многократна употреба, от вътрешната страна да направим импровизиран джоб от марля и поставим в него памук, който да изхвърляме след всяка употреба, а след това да изперем маската и да я изгладим на пара. Това ще повиши ефективността ѝ с около 20%.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Явно никой не си мие ръцете.. Сигнализирай за неуместен коментар