Топлофикациите искат увеличение на парното, според КЕВР е неоснователно

Поскъпването е различно в отделните областни градове, като за столицата е 20%

16.04.2020 | 19:18 Редактор: Наталия Тотева

Редица топлофикации в големите градове в страната поискаха по-скъпо парно от 1 юли. Въпреки по-евтиното синьо гориво, прогнозните стойности за доставка на енергия са в пъти по-високи от сегашните. 

Искането идва само дни след новината, че на потребителите ще бъдат връщани надвзети суми. Въпреки поевтиняването на газта с над 42%, дружествата настояват за по-високи цени на парното с между 9 и 140%. 

Поскъпването е различно в отделните областни градове, като за столицата е 20%. За най-голямо увеличение настояват във Велико Търново с рекордните 140%. В Пловдив и Плевен искането е около 20%. В Бургас то е с близо 1/2 от досегашните стойности, а във Враца - с 62%. Най-малко е искането за увеличение във Варна. 

Срещу исканията на дружествата се обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. От КЕВР са категорични, че няма да позволят увеличение на цените. А според премиера Борисов това "провокация".

Петя е изненадана от дебела сметка за парно от 278,89 лв, която дължи на "Топлофикация" София. През февруари тя е дължала с 60 лв. по-малко. 

Оказва се, че нейният случай не е изключение. Обяснението на "Топлофикация" е, че сметките са изчислени на по-високата цена на енергията, действала до 1 април. И с това, че времето е било по-студено от това през миналата година.

"В сравнение с март 2019 г. този март беше по-студен с над 2 градуса. Освен това трябва да се има предвид, че през март голяма част от софиянците са си останали вкъщи и е естествено това също доведе до увеличение на потреблението", коментира говорителят на "Топлофикация" Елизабет Павлова. 

"В годишните изравнителни сметки, които предстои да бъдат получени от клиентите през месец юли, ще бъде отразено тяхното реално потребление", добави тя. 

Петя обаче няма да чака изравнителната си сметка, а ще подаде жалба срещу дружеството. 

"Аз съм с малко бебе, което климатик не мога да му включа. На ток също не е подходящо", каза Петя Кисьова. 

И докато клиентите ще чакат да бъдат компенсирани през юли, дружествата поискаха ново поскъпване на парното оттогава. На места достигащо 140%.

"Цените, които са предложени от "Топлофикация"- София не са окончателни и  са направени при ценови модел, който включва по-високите цени на природния газ, действащи до 31 март 2020 г", отбеляза още говорителят на дружеството Елизабет Павлова.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
лелеее
преди 3 години
Егати наглеците! Да фалирате дано! Сигнализирай за неуместен коментар