Гласуваха: Ще ни възстановят надвзетите суми за газ и парно

До 3 месеца ще бъдат изчислени парите, които потребителите ще получат

14.04.2020 | 19:20 Редактор: Наталия Тотева

До 3 месеца във фактурите за природен газ и парно ще бъдат изчислени сумите, които битовите потребители и фирмите ще получат обратно от доставчиците си.

Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за енергетиката. 

Промените се налагат след като "Булгаргаз" и "Газпром" предоговориха механизма, по който се изчислява цената на синьото гориво и тя падна с 40 на 100. 

Така българската компания получи обратно по сметките си 150 млн. лева. Парите ще бъдат възстановени на крайните потребители чрез приспадане на суми от бъдещите им сметки. 

"Имахме и много по-ефективен възможен момент тези 150 млн. в полза на хората да останат в "Булгаргаз" и в БЕХ. И под ръководството и на парламента и на държавата стратегически да се насочат към разширение на газовата инфраструктура, пак в полза на хората, защото тогава при повече потребители средните цени ще паднат и номиналните ", зави народният представител ПГ на "БСП за България" Атанас Костадинов.

"Абсолютно съм съгласен с хипотезата да се инвестират тези пари - ако можехме. За съжаление, нашата хипотеза е както каза и преждеговорищия – трябва да върнем, защото тези пари не са на "Булгаргаз", както те и фактически не са били и на "Газпром". Те са били надвзети на непазарен принцип", коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Браво...добро решение, но обещаването, не е като даването. Сигнализирай за неуместен коментар