Къде в крайна сметка ще се продават български продукти в супермаркетите

Магазините запазват принципите си, но се отварят за местните производители

15.04.2020 | 13:34 Редактор: Александра Иванова

Правителството и големите вериги се споразумяха. Местните производители ще получат по-широк достъп до веригите, а търговските обекти запазват принципите, по които са управлявали до момента. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на брифинг в МС.

"Вчера в Народното събрание се прие и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в това постановление - всеки оператор, който има над 10 обекта на територията на цялата страна, този обхват е твърде широк", добави Танева.

Представители на големите хипермаркети обясниха, че и в момента рафтовете им са пълни с български храни. 

"Ще продължаваме да поставяме на рафтовете на нашите магазини качествена българска продукция. Производителите ще продължават да намират място на нашите рафтове", обясни председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. 

От своя страна, управителят на "Лилд" - България Милена Драгийска заяви, че застават зад доброто желание веригите да предлагат предимно български продукти, но смятат, че това може да доведе до някои последици.

"Налагането на изцяло ограничение за асортимент, който е изключително български, може да доведе до съответна мярка от държавите, чиито продукти и сега са на нашите рафтове.Българските производители могат да са спокойни, поискахме от Министерство на земеделието да скъсим пътя на комуникация - продукция ", разясни тя.

Министър Танева отбеляза, че част от операторите от 1-2 години работят последователно на този принцип. По думите ѝ настоящата криза ни принуждава да се вземат мерки с цел минимизиране на щетите от свитите пазари, да се намали изхвърлянето на храна, както и да оцелеят производителите и свързаните с тях предприятия. Земеделският министър поясни и че има промяна в обхвата на документа - включени са всички фирми, които притежават повече от 10 обекта за търговия с хранителни стоки. То ще бъде обнародвано следващият вторник. Предвижда се мерките да действат до 31 декември.

"Държавна помощ в размер на 5 милиона лева от малките хранителни магазини по места - локална мярка", добави министър Десислава Танева.

И веригите, и министърът посочиха, че все пак изборът остава на потребителя. Имаше и уверение, че спекула с цените няма да има. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК