Родни храни по магазините: Какво ще се предлага и какви изисквания ще има?

Глобата за неспазване на наредбата е 25 000 лева

13.04.2020 | 19:58 Редактор: Ивет Арабова

Търговските вериги се задължават да предлагат местна продукция от родни производители. Постановлението на правителството беше прието. Какви продукти ще се предлагат и какви са изискванията за производителите?

Стоките трябва да са изложени на определена площ и трябва да са обозначени, че са от регионални производители. В списъка на продаваните артикули са мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба, прясно месо и яйца. Включени са и пчелният мед, както и сезонните плодове и зеленчуци. Едно от най-важните изисквания е местният производител да е от същата или съседна област, в която се намира търговският обект. От големите търговски вериги обаче са на мнение, че това ще доведе до значителни загуби.

"Простата математика показва, че ако 70% от стоките са български и МЗХГ задължи търговските вериги още 50% да са местни, това означава, че всички вносни стоки трябва да бъдат изхвърлени и трябва да бъдат изхвърлени част от стоките на български производители, които вече са стъпили в търговските вериги. Изисква се пренареждане и огромни инвестиции за целия магазин, изисква се промяна за бизнес модела, трябва да се сложат отделни витрини за местните производители специално", коментира председателят на Сдружението за модерна търговия. 

Парламентарната група на "Обединените патриоти, които са едни от вносителите на идеята, заявиха, че повечето държави членки на Европейския съюз вече са предприели подобни мерки. 

"Големите вериги доста активно и арогантно се държаха и обясняваха как това няма да се случи. Ето, да видим със законови средства дали това би могло да стане. Защото в крайна сметка същите тези вериги са задължени да правят точно това във всички държави в Европейския съюз, където работят", заяви депутатът от ОП Александър Сиди.

В същото време депутатите от правната комисия на Народното събрание одобриха промени в Закона за извънредното положение, според които търговските вериги, които не предлагат местни артикули ще бъдат глобявани до 25 000 лева. При повторно нарушение санкцията може да се увеличи до 50 000 лева.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
От кога влиза това изискване? Сигнализирай за неуместен коментар