8% от тестваните в Банско са се срещали с коронавируса

От изследваните - 17 имат антитела, а трима са с активна зараза

14.04.2020 | 12:50 Редактор: Ивет Арабова

28 от общо 334 изследвани хора от Банско са дали положителни проби за коронавирус. Акцията в планинския курорт обхваща около 4 000 жители. 

"Фактът, че около 8% са изкарали инфекцията, означава, че хората са имали среща с вируса – къде по-скоро, къде отдавна, означава само едно, че ние не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-ниска цена", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От изследваните трима и в момента са с коронавирус, 17 са показали антитела, а 8 са изкарали вируса скоро. 

"Това е изследване, което представя моментната картина. Тук това е изследване, което не търси нови болни. То не е спешно - дали ще се направи за 3 или за 5 дена, не е от значение. Още повече, че с натрупване на времето още по-адекватни ще бъдат резултатите", добави началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Очаква се към служителите на РЗИ-Благоевград тестове да правят и личните лекари. Подобни срезови проучвания се правят още в Бургас, Стара Загора и София. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се откриват още 11 PCR лаборатории в цялата страна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Банско - българския Бергамо Сигнализирай за неуместен коментар