Тестовете в Банско са 6000. Кметът: Можем да изследваме почти цялото население

Резултатите ще излизат за около 10 минути

12.04.2020 | 19:16 Редактор: Наталия Тотева

На 12.04 в Банско започна масово тестване на жителите на града. Изследванията трябваше да започнат миналата седмица. Оказа се обаче, че няма достатъчно тестове на разположение.

Съдебни дела забавили поръчките им. Депутатът Делян Пеевски успя да достави бързите тестове в Банско преди държавата.

"В момента има над 20 000 теста в държавните болници. Ставаше въпрос за тези бързи тестове, които държавата все още не може да се ангажира да ги купува, защото аз ви докладвах, в момента се водят съдебни дела с Китай", заяви началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Точно в 10.30 ч. бързите тестове пристигнаха в медицинския център в Банско. На ден ще бъдат тествани близо 60 души, а резултатите ще излизат за около 10 минути.

Започна се с най-рисковите групи: лекари и полицейски служители.

"Това са групите, които са най-рискови, които от самото начало с въвеждането на извънредното положение, бяха в контакт с хора, включително болни, преминали през стадии на заболяване", посочи кметът на Банско Иван Кадев.

Броят на първоначално обещаните 1000 теста нарасна на 6 000. И държавата, и дарители отпуснаха повече.

"Много са тестовете. Това, което ни беше обещано и това, което получихме вчера, можем да тестваме почти цялото население на общината", потвърди още кметът на Банско Иван Кадев. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка:Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Брех тия банскалии...да се чуди човек късметлии ли са или не...важното е да няма много заразени... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ъгълче
преди 3 години
Те ищене бяха дочли тестовете, те го обявиха. Айде дано поне излезе някава полезна информация за лечението. Сигнализирай за неуместен коментар