Цялата полиция и СДВР ще следят дали софиянци спазват мерките (+СНИМКИ)

Фандъкова: Санкции ще има, трябва да сме безкомпромисни

14.04.2020 | 11:54 Редактор: Александра Иванова

Започват засилени проверки в София за спазване на противоепидемичните мерки. За целта е организиран целият ресурс на СДВР и Общинска полиция, обяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. По думите ѝ 90% от софиянци спазват правилата, но мерките по пазарите не са дали желания резултат.

"Санкции ще има, трябва да сме безкомпромисни, защото неспазването на правилата застрашава и околните. Създават се изключително тежки условия за лекарите", обясни Фандъкова.

Кметът на София и министърът на вътрешните работи Младен Маринов направиха и спонтанна проверка на столичния пазар "Красно село". Там не са констатирани никакви нарушения, а мерките се спазват. Но са съставени 5 акта за нарушения през последните дни на основни столични пазари. 

"Събота и неделя бяхме свидетели на масово нарушение на това, което е разпоредено", заяви министър Маринов.

Столичният кмет уточни, че ако има организация по пазарите, мерките ще бъдат преразгледани. Тя добави, че се предвижда търговците по сергиите да не плащат наем по време на извънредното положение. Заради неочакваните разходи за борба с коронавируса, общината ще се опита да спести 8 млн. лв. от изпълнението на някои основни ремонти на улици.

"За месец март загубите на Центъра за градска мобилност от зоните и билетите е 6 млн. лв., 6,5 млн. лв. са загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток. До 21 април зоните остават безплатни, обсъждаме постепенното пускане на синя зона, а след това и на зелена", посочи столичният кмет.

Фандъкова обясни, че чрез районните кметове са се обърнали към домоуправителите за извършване на допълнителна дезинфекция на общите площи в жилищните сгради. Столичният кмет допълни, че призовава хората да помагат на съседите си, които са в нужда. А на телефон 0 700 17 310 могат да се подават сигнали за хора в нужда или нарушители на противоепидемичните мерки.

Йорданка Фандъкова окуражи софиянци, че колкото сме по-дисциплинирани, толкова по-бързо ще паднат мерките.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Диана
преди 3 години
И аз претърпях загуби- 3 карти за ГТ, на обща стойност 100 лв, а не ги ползваме Сигнализирай за неуместен коментар